Švestky, které jsou ve skutečnosti meruňky - umeboshi

5. prosince 2010 v 22:58 |  Z nákupů a špajzu

Scvrklé, růžové a velmi zdravé - švestičky umeboshi.





Umeboshi jsou plody japonského stromu ume. Ume je ovocný strom a většinou se překládá jako švestka, ale ve skutečnosti je to odrůda meruňky. Roste v Japonsku a plodí peckovité plody nazývané švestičky umeboshi. V syrovém stavu se nekonzumují, suší se na rýžových rohožích a pak se naložené s červenými listy rostliny perilla a mořskou solí nechávají několik let v dřevěných kádích fermentovat. Už lékařské spisy staré Číny obsahují zápisy o léčivých účincích umešvestek. V Japonsku se používají jako domácí lék.

Švestičky umeboshi mají slanokyselou chuť a harmonizují vnitřní prostředí těla, mají schopnost neutralizovat překyselení. Používají se jako prevence různých nemocí, na posílení imunity, na doplnění minerálních látek a enzymů nebo jako podpůrná léčba při nemocech. Na rozdíl od chemických léků nemají žádné vedlejší účinky.

Umeboshi pomáhají zachovat ideální, slabě zásadité pH krve (asi 7,35). Síla tohoto zásaditého účinku umešvestek je způsobena vysokým obsahem zásaditých minerálů a přítomností kyseliny citrónové. Jsou bohaté na vápník, železo, fosfor, mangan, sodík a hořčík, které jsou ve stoprocentně vstřebatelné podobě, na rozdíl od chemických napodobenin. Kromě kyseliny citrónové, která usnadňuje vstřebávání těchto zásaditých minerálů, obsahují také několik dalších organických kyselin - pikrikovou, katechinovou nebo pektinovou. Ty podporují funkci jater, trávení bílkovin, urychlují peristaltiku střev a mají antiseptický účinek.

Kdy a kolik?

  • při překyselení organismu - mají výbornou neutralizační schopnost
  • při střevních problémech, jako je zácpa a průjem. Jsou to sice protikladné projevy, ale nastávají, když trávíci systém nepracuje důkladně - a umeboshi umí dát trávení do kupy
  • při pálení žáhy a potížích se sekrecí žaludečních šťáv (ať už jich je příliš mnoho nebo příliš málo)
  • při dlouhodobém zvýšení teploty
  • při častém škrábání v krku, při alergiích a bronchitidě
  • v případech kinetózy (nevolnost způsobená cestováním)
  • při bolestech hlavy nebo únavě
  • jsou dobré na léčení "kocoviny" což zejména na Silvestra mnozí ocení
Umeboshi se užívá denně 1/4 až 1/2 švestky. Dá se sníst samotná anebo se přidá do jídla.

Umeocet

Z umeboshi se vyrábí i ocet. Neobsahuje žádné chemické přísady, je naprosto přírodní a má všechny účinky sušených umeboshi. Má lehce ovocnou vůni a slano-kyselou chuť. Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Pokud se přidává jako ochucovadlo, je nutné jídlo méně osolit, protože umeocet kromě okyselení dodá i slanou chuť.

Umeocet se může naředit i jako lehce slaný nápoj, ve sklence vody se rozpustí 1 lžička. Oproti celým švestkám má tu výhodu, že začne v organismu působit prakticky ihned.







 


Aktuální články

Reklama