Kde koupit dobrý chleba

8. ledna 2011 v 20:01 |  Z nákupů a špajzu

Profesionální pečení

Domácí pečení prý nikdy nemůže dosáhnout kvality toho profesionálního...
Jak takové profesionální pečení vypadá, vím od své kamarádky. Poslední dobou se nestačila divit, jak se její obor mění k nepoznání: těsto na chleba vzniká z předpřipravené směsi naředěné vodou a bochníky se úmyslně nedopékají, aby vydržely na omak měkké a působily dojmem čerstvosti. Tmavé rohlíky jsou z bílé mouky obarvené karamelem. Velikonoční mazance čekají na cestu k zákazníkům v mrazácích už od zimy. Všechny pekařské dovednosti se smrskly na schopnost odměřit množství vody, které z pytlů směsi předpřipravené bůhvíkde (nejspíš v Tramtárii) udělá těsto. Nakonec si našla nové místo v malé cukrárně, kde se ještě peče poctivě. Mimochodem, cukrárna patří maďarskému majiteli.

Pekárny jsou na tom s profesionalitou poslední dobou dost bídně. Pekaři musí plnit nařízení šéfů a hrát podle jejich pravidel. A ta se řídí ziskem. Na tom by nebylo nic špatného, chápu, že nikdo nemůže provozovat pekárnu z charitativních pohnutek, ale většina z nich zakládá svůj zisk na ošizeném, podřadném zboží. A proč? Protože jim to snadno projde. Koho by napadlo, že pro mizernou mouku existují "zlepšující" přípravky nebo že k výrobě chleba vedou chemické zkratky?

Jakmile si chleba a pečivo vezme do parády prodejce, další ekonomická nařízení od stolu plní zase jeho zaměstnanci - dopékají zamražené polotovary a rozpékají starší chleba a pečivo. Pro nás jako zákazníky se má teplé a měkké rovnat čerstvé. V jednom supermarketu mě v oddělení pečiva vítala cedule "Rozpékáme pro vás třikrát denně". Pro mě teda rozhodně nerozpékáte, vzkázala jsem jim v duchu a obešla rozpečivo obloukem. Čím dřív nepůjde podřadné zboží na odbyt, tím dřív se někdo u manažerského stolu začne drbat na hlavě a za dobrý podnikatelský záměr považovat kvalitu. Anebo jsem možná naivní. V tom případě je tady k dispozici seznam míst, kde se takhle s chlebem nezachází. A pokud máte vlastní tip na poctivou pekárnu (ten můj je pekárna v Mladé Vožici a její kulaté voňavé bochníky s hutnou střídou), šup s ním do vzkazů nebo komentářů, ráda ho přidám na seznam. :)


Kam pro dobrý chleba podle HN...

Tři tipy z článku Hospodářských novin, který se kvalitou prodávaného chleba zabýval loni v květnu:

1. Chleba z ústeckého Inpeka a šumava z pražských Michelských pekáren.
Dva z "posledních mohykánů", kteří ještě pečou chleba tradiční metodou.

2. Pekárna Moravec v Moravské Třebové - jevíčský podpažák - velký kulatý bochník,
co se akorát vejde po paži, se dá jíst klidně dva týdny. Střída tvrdne pomaličku a chuť neztrácí.

3. Žitný kváskový chleba z pekárny Ason v Lomnici nad Popelkou.
Tak výraznou chuť žitné mouky žádný druhý na trhu nemá.

Kam pro dobrý chleba podle čtenářů...

Všechny tipy čtenářů HN najdete tady (v debatě pod článkem). Vypsala jsem tipy, co se v ní opakují
a přidala jsem ty, které jsem dostala od vás (díky :)), kamarádek a kolegyň v práci ..., takže podle abecedy:

1. Bartošovický, Nový Jičín
2. Bílovický, Brno
3. Cvrčovický, Praha
4. Dačický
5. Držkovský řemeslný, Držkov v Jiz.Horách
6. Mařatský, Uherské Hradiště
7. Mladovožický
8. Pekárna Elis, Velké Meziříčí
9. Pekárna Jeřábek, Velká Bíteš
10. Pekárna Koutný, Svijany
11. Pekárna Kučera, Plzeň
12. Pekárna Leštinský, Šumperk
13. Pekárna Rezner, Deštné v Orlických horách
14. Pekárna Sebera, Plzeň
15. Pekařství U Blažků, Ráječko, okr. Blansko
16. Radějovický, Praha-východ
17. Radotínský, Praha
18. Radvanický, Ostrava
19. Rychnovský, Cheb
20. Rýnarecký, Pelhřimov
21. Soběslavský
22. Sušický
23. Vacovský
24. Tanvaldský
25. Tišnovský

Dokonalý přehled o tom, kam pro dobrý chleba najdete dole pod článkem ve vyčerpávajícím komentáři od Katky... :)

Celý článek z HN - Co se děje s českým chlebem?
Tak. To by bylo, jak to vypadat nemá a tady je hezký článek, jak to vypadat .

Protože evidentně nejlepší řešení je péct si chleba doma, tady je můj recept.
A tady (nerada to přiznávám, ale nedá se nic dělat) prostě lepší, jednoduchý a skvělý český chleba od Cuketky.
 


Aktuální články

Reklama