Kde koupit dobrý chleba

8. ledna 2011 v 20:01 |  Z nákupů a špajzu

Profesionální pečení

Domácí pečení prý nikdy nemůže dosáhnout kvality toho profesionálního...
Jak takové profesionální pečení vypadá, vím od své kamarádky. Poslední dobou se nestačila divit, jak se její obor mění k nepoznání: těsto na chleba vzniká z předpřipravené směsi naředěné vodou a bochníky se úmyslně nedopékají, aby vydržely na omak měkké a působily dojmem čerstvosti. Tmavé rohlíky jsou z bílé mouky obarvené karamelem. Velikonoční mazance čekají na cestu k zákazníkům v mrazácích už od zimy. Všechny pekařské dovednosti se smrskly na schopnost odměřit množství vody, které z pytlů směsi předpřipravené bůhvíkde (nejspíš v Tramtárii) udělá těsto. Nakonec si našla nové místo v malé cukrárně, kde se ještě peče poctivě. Mimochodem, cukrárna patří maďarskému majiteli.

Pekárny jsou na tom s profesionalitou poslední dobou dost bídně. Pekaři musí plnit nařízení šéfů a hrát podle jejich pravidel. A ta se řídí ziskem. Na tom by nebylo nic špatného, chápu, že nikdo nemůže provozovat pekárnu z charitativních pohnutek, ale většina z nich zakládá svůj zisk na ošizeném, podřadném zboží. A proč? Protože jim to snadno projde. Koho by napadlo, že pro mizernou mouku existují "zlepšující" přípravky nebo že k výrobě chleba vedou chemické zkratky?

Jakmile si chleba a pečivo vezme do parády prodejce, další ekonomická nařízení od stolu plní zase jeho zaměstnanci - dopékají zamražené polotovary a rozpékají starší chleba a pečivo. Pro nás jako zákazníky se má teplé a měkké rovnat čerstvé. V jednom supermarketu mě v oddělení pečiva vítala cedule "Rozpékáme pro vás třikrát denně". Pro mě teda rozhodně nerozpékáte, vzkázala jsem jim v duchu a obešla rozpečivo obloukem. Čím dřív nepůjde podřadné zboží na odbyt, tím dřív se někdo u manažerského stolu začne drbat na hlavě a za dobrý podnikatelský záměr považovat kvalitu. Anebo jsem možná naivní. V tom případě je tady k dispozici seznam míst, kde se takhle s chlebem nezachází. A pokud máte vlastní tip na poctivou pekárnu (ten můj je pekárna v Mladé Vožici a její kulaté voňavé bochníky s hutnou střídou), šup s ním do vzkazů nebo komentářů, ráda ho přidám na seznam. :)


Kam pro dobrý chleba podle HN...

Tři tipy z článku Hospodářských novin, který se kvalitou prodávaného chleba zabýval loni v květnu:

1. Chleba z ústeckého Inpeka a šumava z pražských Michelských pekáren.
Dva z "posledních mohykánů", kteří ještě pečou chleba tradiční metodou.

2. Pekárna Moravec v Moravské Třebové - jevíčský podpažák - velký kulatý bochník,
co se akorát vejde po paži, se dá jíst klidně dva týdny. Střída tvrdne pomaličku a chuť neztrácí.

3. Žitný kváskový chleba z pekárny Ason v Lomnici nad Popelkou.
Tak výraznou chuť žitné mouky žádný druhý na trhu nemá.

Kam pro dobrý chleba podle čtenářů...

Všechny tipy čtenářů HN najdete tady (v debatě pod článkem). Vypsala jsem tipy, co se v ní opakují
a přidala jsem ty, které jsem dostala od vás (díky :)), kamarádek a kolegyň v práci ..., takže podle abecedy:

1. Bartošovický, Nový Jičín
2. Bílovický, Brno
3. Cvrčovický, Praha
4. Dačický
5. Držkovský řemeslný, Držkov v Jiz.Horách
6. Mařatský, Uherské Hradiště
7. Mladovožický
8. Pekárna Elis, Velké Meziříčí
9. Pekárna Jeřábek, Velká Bíteš
10. Pekárna Koutný, Svijany
11. Pekárna Kučera, Plzeň
12. Pekárna Leštinský, Šumperk
13. Pekárna Rezner, Deštné v Orlických horách
14. Pekárna Sebera, Plzeň
15. Pekařství U Blažků, Ráječko, okr. Blansko
16. Radějovický, Praha-východ
17. Radotínský, Praha
18. Radvanický, Ostrava
19. Rychnovský, Cheb
20. Rýnarecký, Pelhřimov
21. Soběslavský
22. Sušický
23. Vacovský
24. Tanvaldský
25. Tišnovský

Dokonalý přehled o tom, kam pro dobrý chleba najdete dole pod článkem ve vyčerpávajícím komentáři od Katky... :)

Celý článek z HN - Co se děje s českým chlebem?
Tak. To by bylo, jak to vypadat nemá a tady je hezký článek, jak to vypadat .

Protože evidentně nejlepší řešení je péct si chleba doma, tady je můj recept.
A tady (nerada to přiznávám, ale nedá se nic dělat) prostě lepší, jednoduchý a skvělý český chleba od Cuketky.
 


Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 31. ledna 2011 v 13:23 | Reagovat

Dala jsem odkaz na článek na svůj blog, ok?

2 Sylva Helanova Sylva Helanova | E-mail | 2. února 2011 v 12:14 | Reagovat

Mluvíte mi z duše. Tvrdý nebo plesnivý chleba už po dvou dnech. Rohlíky to samé. V chlebech obrovské vzduchové bubliny podobné jeskynním dómům, nebo špatně rozmíchané barvivo a chleba připomíná mramorovou bábovku. Ale jsou i výjímky. U nás se prodává mezi mnohými i tišnovský chleba. Ten má kůrku kaštanově hnědou, vypečenou a krásně voní kmínem. Uvnitř je světlý, lehce pórovitý, dá se pěkně ukrojit a dokonce i ztuhlé máslo na něj bez problémů natřete. Když ho přinesu čerstvý domů, většinu ho sníme jen tak, bez ničeho, nebo se sádlem a cibulí.
Zdravím Sylva

3 Katka Katka | 24. listopadu 2011 v 16:58 | Reagovat

Zde je aktuální seznam výrobců tradičního chlebu z kvasu (když člověk trochu zapárá, měl by být k dostání téměř ve všech končinách ČR):
*Jeřábkova pekárna, Velká Bíteš (dodává i do Brna) http://www.jerabkovapekarna.cz/cs/o pekarne
*Račická pekárna, Račice http://www.racickapekarna.cz/kvaskovy-chleb
*Držkovská staročeská pekárna www.remeslnepekarny.cz/prodejny.htm (hodně prodejních míst, spíš Pha a SvČ)
*pekárna Bartošovice http://www.pekarnabartosovice.cz/chleb-bez-chemie2/
*pekárna Nopek, Vysoké Mýto (4. největší výrobce chleba v ČR) http://www.nopek.cz/produkty/chleb-pecivo.htm
*pekařství U Jahodů, Uherské Hradiště http://www.pekarnaujahodu.cz/jahoduv_chleb.htm
*pekařství Opatov http://www.pekarstviopatov.cz
*ZAVT, pekárna Mladá Vožice http://www.pekarna-vozice.cz/
*pekařství Elis, Velké Meziříčí www.pekarstvi-elis.cz
*Rynárecký chléb, Pelhřimov http://www.rynareckychleb.cz/
*pekárna Sázava http://www.pekarnasazava.cz/
*pekařství Vašíček, Zábřeh http://www.vasicekzabreh.cz/detail-aktuality/21
*pekárna Beneš, Kutná Hora - kutnohorský chléb http://www.benespek.cz/onas/7/
*pekařství Cais, Vlachovo Březí http://www.pekarstvicais.cz/katalog_vyrobku_prehled.php?id=1&idk=1
*pekařství Pernarec http://www.pekarstvi-pernarec.cz/chleb-kvasovy-zitno-psenicny.html
*Starobělská domácí pekárna, Ostrava http://www.starobelskadompekarna.cz/cz/chleb
*Pekar Písek - Zlivický chléb http://www.pekarpisek.cz/ZlivickyChleb.aspx
*Japek Litvínov ("Šumava", moskevský chléb, Janovský bochník, polední chléb,...) http://www.japek.cz/index.php?page=novinky
*pekařství Martina, Ostrava http://martina-gastro.cz/index.php
*Kuliš a Jerie, Netolice http://www.kulisajerie.cz/chleb_kvasovy.html
*Pecud (okr. Teplice) http://www.pecud.cz/beze.php
*pekařství Paul, Mšené http://www.pekarstvipaul.cz/?idm=6
*pekárna Srnín (ČB) http://www.kiii.cz/srnin-chleb.php
*Domapek Bohuňovice (okr. OL) http://www.domapek.cz/sortiment.php#rozdil
*pekařství u Kroupů, Bečov http://www.pe-kr.cz/pe-kr/eshop/1-1-CHLEBY/0/5/162-Becovsky-chleb
*pekařství Králík, Fryšták http://www.pekarstvi-kralik.cz/?page_id=10
*Selská pekárna, Jeseník http://www.selska.cz/selska-pekarna/12-o-nas/
*PéCé, pekárny Náchod (výrobna Trutnov) - Staročeský chléb http://www.pekarnynachod.cz/provoz_trutnov.html
*učňovské pekařství v Holešovicích, Praha - prodávají i kvásek http://www.scuk.cz/d/pekarstvi/#recenze-1436
*pekařství Balabán, Veverská Bitýška www.pekarstvibalaban.cz/cz/Chleby/
         - tradiční chleby s kvasem: kmínový, selský bochník, podmáslový, bavorský, žitný tmavý a babiččin
*pekařství Jaroslav Bartl, Gellnerova 150/28, Brno-Jundrov - jundrovský chléb
*Cupeko Sušice http://www.cupeko.cz/chleb/
*pekařství Šlechtický, Oslavany http://www.pekarstvi.net/kontakty/
*Slezská pekárna (J.L.N. s.r.o.) Opava http://www.slezska-pekarna.cz/H-techn.htm
*pekárna Ivanka, Moravský Krumlov http://www.pekarnaivanka.cz/o-nas.html
*Radějovický a Radotínský chléb http://rubeskafe.no-ip.org/zbozi.html
*Peta Bohemia Soběslav - Soběslavský kváskový chléb
*Hnatovo pekařství, Dolní Žandov - žandovský chléb http://www.karlovarskapotravina.cz/vyrobci-a-jejich-produkty/hnatovo-pekarstvi-dolni-zandov/
*pekařství Leština - bio chléb http://www.biospotrebitel.cz/page.php?reference_name=press.printpress_id=255
*pekařství Kolinger - bio žitné pečivo Ason http://kolinger.cz/

- asi kváskový (případní zájemci nechť se raději zeptají, dle www je to s ?):
*Reznerovo pekařství http://www.eter.cz/reznerovo-pekarstvi/
*pekařství Malena, Jaroměřice nad R. www.pekarnamalena.cz
*PeHaK Litoměřice http://www.pehak.cz/scripts/index.php?skript=katalogvyrobku
*Rychvaldská pekárna (chléb Rychvald) http://rychvaldskapekarna.cz/index.php?akce=vyrobky
*Inpeko, Ústí n. L. www.inpeko.cz
*pekárna Letohrad www.pekarnaletohrad.cz
*pekárna Mayak, Ostrava www.mayak.cz/onas.html
*pekárna Uran, Jan Batěk, Příbram http://janbatek.cz/pekarna/chleb/

4 Katka Katka | 24. listopadu 2011 v 17:02 | Reagovat

Zdravím, před chvilkou jsem v komentáři poslala aktuální seznam výrobců kváskového chleba, ale bylo to moc dlouhé, tak mě to vyhodnotilo jako spam, snad příspěvek povolíte pro zveřejnění ;-). Jinak situace není tak tristní, jak jsem si myslela, vypátrala jsem (i s vaší pomocí) jich celkem dost, takže když se člověk bude snažit, dá se tradiční chléb sehnat po celé ČR. Na pečení domácího totiž většinou nemám čas... ;-). Tak kváskovému chlebu zdar!

5 Katka Katka | 24. listopadu 2011 v 20:47 | Reagovat

Dotak k seznamu, který se tady snad brzy objeví.
Chléb ze žitného kvasu:

*pekárna Arista, Orlová - Chléb od babičky http://arista.ofirme.cz/cz/431/profil-spolecnosti/
*Pivovar a pekárna u Bansethů, Praha http://www.ubansethu.cz/cz/katalog-cz/horni-menu/pekarna-lahudky/c309
*Klanicovo pekařství, Drysice http://www.pekarnadrysice.cz/index.htm
*Sedlářovo pekařství Věchnov - Věchnovský chléb http://www.sedlarovo-pekarstvi.cz/index.php
*Pekařství Bartovice, Ostrava http://www.pekarstvibartovice.cz/

- asi kváskový (pro skalní kvasochlebožrouty nutno ověřit přímo u výrobce):
*Tritia, Cheb http://www.tritia.cz/index.php?foo=3&cat=1&goods=197
*pekárna Pešák, Velké Pavlovice
*Hostivařská pekárna Kontinua, Praha - hostivařský pecen http://kontinua.cz/cz_pv_predstav.php?mm1=actual&sm1=actual
*pekařství u Lifků, Choceň - choceňský chléb
*pekařství Věra Krejčí, Borová u Poličky http://www.eter.cz/pekarstvi-cukrarstvi-vera-krejci/
*pekárna Vacov http://www.pekarnavacov.cz

6 Diana Diana | 7. května 2012 v 21:48 | Reagovat

Zdravím,
řadím se mezi ty, kteří si chleba - kváskový - doma pečou. Pokud to ale někdy nezvládnu (holt ho dokážeme sníst skoro na posezení), tak v obchodě sahám po chlebu z Tanvaldské pekárny - podle složení jen mouka, voda, kvas, kmín a sůl.

7 Martina Martina | E-mail | 10. července 2013 v 10:16 | Reagovat

[6]:Mohu poprosit o recept? Bez pekarny, prsm. Hezky den

8 Franta Franta | E-mail | 27. ledna 2015 v 14:06 | Reagovat

[3]:Dobrý chleba kupuji v Hradci Králové: Pekařství "U Boučků" městská část Kukleny. :-)

9 Naďa Naďa | E-mail | 11. srpna 2015 v 10:50 | Reagovat

Prosím o sdělení zda je hostivařský pecen, ten kulatý velký pšenično-žitný (zakoupený v Kauflandu za 39,90 Kč) kváskový nebo z kvasnic?

10 BRUDNY BRUDNY | E-mail | 29. srpna 2015 v 11:10 | Reagovat

KDE KOUPIM ČERSTVY CHLEBA  VE FRYDKU MISTKU KTERY NENI VYROBENY ZE STAREHO A SUCHEHO,ABY SE DRUHY DEN NEDROLIL A BYL STALE CHUTNY.diky

11 Jeřábkova pekárna s.r.o. Jeřábkova pekárna s.r.o. | E-mail | Web | 19. ledna 2016 v 10:53 | Reagovat

[3]:Dobrý den, moc moc děkujeme za uvedení naší pekárny v seznamu výrobců kvasového chleba. Jen prosím o opravu webovky, při pokusu o rozkliknutí odkazu se objevuje informace o neplatnosti, což je škoda :-) Prosím opravte pouze za www.jerabkovapekarna.cz
Moc děkuji Hana Pöcklová, jednatel.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama