Omáčka z rajčat a paprik

31. července 2017 v 22:06 |  Receptář



Sladkokyselá omáčka na těstoviny z rajčat a paprik, dotažená chutí citrónu a medu. Teď v létě, kdy je
dostatek české zeleniny, se vyplatí uvařit ji ve větším množství, přelít do skleniček se šroubovacím
uzávěrem a uložit do zásob. Uzavřené vydrží několik měsíců.


. . .

potřebujete:

(na dvě velké zavařovací sklenice)

5 velkých červených paprik
3 kg zralých rajčat
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce medu
sůl, pepř

. . .




. . .


1. Paprikové lusky přepulte, odstraňte z nich jádřince a pak nakrájejte na kostky.

2. Aby vás pak při jídle neobtěžovaly slupky z rajčat, sloupněte je: nejdřív každé rajče nahoře nařízněte ostrým nožem do kříže, dejte do velké mísy nebo hrnce a spařte horkou vodou z rychlovarné konvice. Nechte je trochu zchladnout a slijte. Oloupejte z nich slupky a nakrájejte na větší kusy. Při krájení z nich ještě odstraňte tuhé stopečné jamky.

3. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vsypte kostky paprik a duste na středním ohni deset až patnáct minut. Poté, co se začnou mírně opékat, přidejte rajčata a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a nechte odkryté probublávat.

4. Občas promíchejte a zkontrolujte, jak omáčka houstne. Nechte ji vařit přibližně čtyřicet minut, ale můžete nechat i déle, podle toho, jak koncentrovanou chuť (a jak hustou omáčku) máte rádi.

5. Stáhněte z ohně, dochuťte citrónem a medem a horké přelijte do skleniček, předem propláchnutých vařící vodou. Dobře uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte tak vychladnout.


. . .


Místo citrónu můžete použít i jablečný ocet nebo červené víno.

Hustší forma omáčky se hodí i jako salsa ke grilovanému masu.


 


Komentáře

1 Sariklen | Web | 31. července 2017 v 22:11

Fotky jsou ve skvělé kvalitě a každému se určitě musí sbíhat sliny, zvlášť u té fotky s těstovinami.

2 Charlotte | 31. července 2017 v 22:19

Díky moc! :)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama